امروزه در هر فروشگاه کوچک و بزرگی میتوان انواع نوشابه انرژیزا را خریداری کرد. بسیاری از افراد این نوشیدنیها را در موقیعتهای مختلف مانند تمرین ورزشی و یا مواقع مطالعه استفاده میکنند. در واقع این نوشابهها دارای ترکیباتی هستند که در حالات مختلف برای بدن انسان مفید است. افراد گوناگون در گروههای سنی مختلف و با شرایط متفاوت این نوشیدنی را میل میکنند. در این میان یکی از سوالات مهمی که به وجود میآید، آثار مصرف این نوشابهها در زمان قاعدگی برای بانوان است. نوشابههای انرژیزا در دوران قاعدگی مضر است یا مفید؟ در ادامه این مطلب را به دقت بررسی میکنیم.
تاثیرات نوشیدنی های انرژی زا در بدن
برای اینکه از تاثیرات نوشابه انرژی زا در دوران قاعدگی صحبت کنیم، ابتدا لازم است آثار مصرف این نوشیدنیها را در بدن بدانیم. نوشابههای انرژیزا معجونهای جادویی افزایش قدرت نیستند. اگر شما هم تصور میکنید با میل کردن این نوشابهها قرار است نیروی شگفتانگیزی را درون خود حس کنید، پس در اشتباه هستید. ترکیب این نوشیدنیها از موادی است که در بدن انسان نیز یافت میشود. بدن ما با سوخت ساز و استفاده از مواد مغذی و خوراکیهای گوناگون مانند کربوهیدراتها، به فعالیت خود در طول روز ادامه میدهد. زمانی که احساس ضعف، خستگی، کسلی، سرگیجه و سنگینی به شما دست میدهد، یعنی در واقع حد مجاز منابع سوختی رو به اتمام است و شما برای کسب انرژی سوخت لازم را در اختیار ندارید.
نوشیدنیهای انرژیزا با اضافه کردن حجم بالایی از سوخت به بدن، باعث افزایش روند متابولیسم شده و در نتیجه تولید انرژی میکنند. به صورت کلی میتوان ترکیب نوشابههای انرژی زا را به این شرح بیان کرد:
- کافئین
- شکر و شیرین کنندههای طبیعی
- عصاره گیاهان
- ويتامينهای گروه ب
- اسيدهای آمينه
البته میتوان گفت کار اصلی را مواد قندی و کافئین انجام میدهند. به محض خوردن این نوشابهها، بدن واکنش نشان میدهد و ضربان قلب افزایش پیدا میکند. حال به نظر شما این تغییرات در دوران قاعدگی مفید است یا مضر؟
بدن در دوران قاعدگی چگونه است؟
تا اینجا متوجه شدیم با نوشیدن نوشابه انرژیزا چه موادی وارد بدن میشود. یکی از چالشهای بانوان نوشیدن این نوشابهها در دوران قاعدگی است. برای اینکه بهتر متوجه این مطلب شویم ابتدا لازم است بدانیم در این دوران، بدن بانوان در چه شرایطی قرار دارد. دوران قاعدگی یا عادت ماهیانه زنانه، لحظات سخت و دردناکی است که باعث تغییرات مختلفی در بدن بانوان میشود. هرچند از نظر علمی اثبات شده است که این دوره برای سلامتی بدن زنان و دفع سموم آنها بسیار مفید است، اما کماکان درد و رنجی که در آن دوران به فرد وارد میشود بسیار آزاردهنده است. مهمترین چالش این دوران نیز همین درد و فشار است.
گرفتگی عضلات، خون ریزی شدید، تغییرات هورمونی، کاهش گردش خون و افت فشار بخشی از عوامل موثر در افزایش درد در دوران قاعدگی است. مصرف مسکن، نوشیدنیها و یا استفاده از کمپرس آب گرم برخی از روشهای موثر در کم کردن درد قاعدگی است. در این دوره که غالبا هفت روز است، برنامه غذایی و مصرف خوراکیهای مختلف میتواند در کاهش یا افزایش درد موثر باشد. کنترل فشار خون، تنظیم کردن ضربان قلب، جلوگیری از گرفتگی عضلانی در این دوران بسیار مهم است. با این شرایط به نظر شما مصرف نوشابههای انرژیزا در دوران قاعدگی چه تاثیراتی در بدن میگذارد؟
نوشابه انرژیزا و تاثیر آن در دوران قاعدگی
پس از بررسی آثار مصرف نوشابه انرژیزا و همچنین واکاوی شرایط بدن بانوان در دوران قاعدگی، حال نوبت به ایجاد پیوندی در میان این دو میباشد. گفته شد نوشیدنیهای انرژی زا میتوانند باعث افزایش فشار خون و ضربان قلب در بدن شوند. در دوران قاعدگی که با تغییرات هورمونی و روحی مقارن است، بالا رفتن ضربان قلب و ایجاد انرژی کاذب نه تنها کمکی نمیکند، بلکه باعث ایجاد استرس و بهم خوردن تعادل بدن میشود. کافئین موجود در نوشابه انرژیزا، کلیهی احساسات بدن را تشدید میکند. یعنی پس از مصرف این نوشابهها در دوران قاعدگی باید انتظار درد بیشتر و ظهور حالات اضطرابی را داشته باشید.
یکی از ویژگیهای کافئین ایجاد انقباض در عضلات است؛ در حالی که در دوران قاعدگی عضلات تحت فشار شدید هستند و این انقباض میتواند به ضرر شما تمام شود. مصرف کافئین در این دوره باعث ایجاد درد شدید در شکم و نواحی معده خواهد شد. طبق آزمایشات انجام شده، این نوشابهها میتوانند باعث افزایش گردش خون شوند، این اتفاق ممکن است باعث افزایش خونریزی در دوران قاعدگی شود. پس به زبان ساده، نوشابههای انرژی زا در دوران قاعدگی مفید نیستند و میتوانند باعث افزایش درد شوند. البته این علائم تنها مقطعی است و آسیبهای جدی یا طولانی مدتی را ایجاد نمیکند.
نکات
مصرف نوشابه انرژیزا در روزهای پایانی دوران پریود، عوارض کمتری دارد. به صورت کلی این عوارض با توجه به میزان دوز ترکیبات نوشابه به خصوص کافئین شدت میگیرند. در مطالعات و بررسیهای انجام شده، کافئین میتواند باعث بهم خوردن نظم زمانی در دوران قاعدگی شود، پس به صورت کلی در خوردن آن زیاده روی نکنید. مواد قندی بخش بزرگی از نوشابههای انرژی را تشکیل میدهند. مصرف مواد قندی و شیرینیجات در زمان پریودی میتواند، باعث ایجاد حس درماندگی و ناراحتی بی دلیل شود. جالب است بدانید عوارض مصرف نوشابههای انرژی زا برای افرادی مانند ورزشکاران که متابولیسم بالایی دارند، بسیار کمتر است. بنابراین اگر مجبور شدید در دوران قاعدگی از این نوشابهها استفاده کنید، میتوانید با اضافه کردن مقداری آب و بالا بردن فعالیت، تاثیرات آن را کاهش دهید.
چه جالب بود مرسی
من تا الان فکر میکردم بخاطر اینکه توو این روزها بیحالیم و انرژی نداریم میتونه کمکمون کنه که یکم سرحال بشیم
کاملا برعکس فکر می کردم این ایام مصرفش مضر باشه. ممنون بابت این مطلب
چرا تو عکس 4 روز رو گل کشیده ؟
مگه 7 روز نیست ؟
برای منی که عادت دارم هر روز انرژی زا بخورم خیلی سخته که هفت روز نرم سراغ انرژی زا!
بسیار عالی من تا الان به اشتباه دوران قاعدگی کافئین مخصوصا انرژی زا و شیرینی جات مصرف میکردم که سرحال بشم ولی نمیدونستم نتیجه عکس داره
خیلی جالب بود، میدونستم که کافئین بر خلاف تصور عامه برای دوران قاعدگی مضر هست. ولی جزئیاتش رو اینقدر دقیق نیمدونستم.
خیلی عالی با بالا بودن کافئین راحت میتونه انرژی لازم برای بانوان تکمیل بشه