آمینواسیدهای BCAA از مهمترین نیازهای بدن هستند که در باشگاههای ورزشی به وفور نام آن را خواهید شنید. این آمینواسیدها میتوانند در تقویت عضلات بدن و دستیابی به تناسب اندام نقش بسیار موثری داشته باشند. نکته قابل توجه این است که امروزه مکملهای غذایی بسیار متنوعی با توجه به نیاز بدن در بازار موجود هستند و انتخاب مناسبترین آنها میتواند کار سخت و گیج کنندهای باشد. زیرا برخی از این مکملها میتوانند برای بدن مضر بوده و در طولانی مدت مشکلات متعددی را متوجه سلامتی انسان کنند. این آمینواسیدها را میتوان از طریق روشهای مختلفی مانند مصرف مکمل bcaa دریافت نمود. به همین منظور در ادامه قصد داریم شما را با آمینواسید BCAA و مزایای آن به طور کامل آشنا کنیم.
آمینواسید BCAA چیست؟
آمینواسیدهای BCAA گروهی از سه آمینواسید زنجیرهای لوسین، والین و ایزولیسین هستند که میتوانند به رشد عضلات بدن کمک کنند. از طرفی این آمینواسیدها در رفع خستگی پس از تمرینات ورزشی و حفظ تناسب اندام نقش بسیار موثری دارند. اسید آمینههای لوسین، والین و ایزولیسین از یک طرف به شاخهای مشخص میرسند و به همین دلیل آنها را اسیدآمینههای شاخهای نیز میشناسند. تمامی آمینواسیدهای موجود در bcaa به بهبود بلوکهای ساختاری در بدن کمک میکنند. از طرفی بدن قادر به تامین این نوع از اسیدآمینهها نیست و تامین آنها از طریق رژیم غذایی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.
نقش BCAA بر عملکرد بدن
همانطور که گفته شد BCAA بخش قابل توجهی از آمینواسیدهای ضروری بدن هستند که میتوانند انرژی ورزشکاران را در طول تمرین افزایش دهند. همچنین بدن انسان میتواند با کمک اسیدآمینههای بیسیایای به تنظیم سطح قند خون پرداخته و مانند بلوکهای ساختاری عضلات عمل کنند. زیرا لوسین میزان پروتئین مورد نیاز عضلات را افزایش میدهد و ایزولوسین و والین نیز به تنظیم سطح قند خون و تامین انرژی بدن میپردازند.
بنابراین BCAA در کنار عضلهسازی به رفع خستگیهای عضلانی و پیشگیری از تحلیل بافتهای ماهیچهای بدن کمک میکند. در برخی از مواقع نیز به منظور بهبود دردهای عضلانی و بیماری های کبدی نیز از این آمینواسیدها استفاده میگردد. بهتر است بدانید که bcaa در بانوان و آقایان از محبوبیت یکسانی برخوردار است. البته بانوان از آن به عنوان مکملی برای بهبود سوخت و ساز چربیها و کاهش وزن استفاده مینمایند. در صورتی که آقایان در اکثر مواقع برای رشد عضلات و اثرات ضد کاتابولیک، bcaa را مورد استفاده قرار میدهند.
روشهای تامین BCAA مورد نیاز بدن
روشهای مختلفی برای تامین آمینواسیدهای BCAA وجود دارند که میتوانید برای تامین این اسیدآمینهها از آنها استفاده نمایید. استفاده از رژیم غذایی مناسب، مکملهای بیسیایای و نوشابههای انرژیزا، از رایجترین روشهای تامین BCAA میباشند.
از طرفی به طور کلی پروتئینهای بدن انسان از 20 نوع اسیدآمینه تشکیل شدهاند. بدن نیز تنها قادر به ساخت 11 نوع از این اسیدآمینهها میباشد و باقی آنها باید از طریق مواد خوراکی تامین شوند. مکمل بیسیایای به تنهایی میتواند 3 تا از این اسیدها را تامین نماید که در ساخت ماهیچهها نیز موثر میباشند. نکته قابل توجه این است که این مکمل میتواند حدود 40 درصد اسیدآمینههای مورد نیاز پروتئینهای بدن و حدود 14 درصد از اسیدآمینههای مورد نیاز ماهیچهها را تامین کند. بنابراین در عضله سازی و حفظ تناسب اندام نیز نقش بسیار مهمی دارد.
آمینو اسیدهای بیسیایای در گوشت قرمز و همچنین شیر یافت میشوند و شما میتوانید با استفاده از این مواد غذایی به تامین آمینواسیدهای مورد نیاز بدن بپردازید. گفتنیست نوشیدنیهای انرژیزایی که دارای بیسیایای هستن کمک چشمگیری در تامین نیازهای بدن، بهبود دردهای عضلانی و کاهش خستگی مغز دارند.
اهمیت استفاده از آمینواسیدهای BCAA برای بدن
BCAA میتواند تاثیرات فوقالعادهای روی بدن داشته باشد. اما بهتر است از مصرف بیش از اندازه آن و یا مصرف چندین مکمل مشابه با یکدیگر به شدت خودداری شود.
مهمترین مزایای bcaa عبارتند از
- حجم دهی عضلات: از ابتداییترین مزایای BCAA افزایش حجم عضلات و بزرگتر شدن بافتهای ماهیچهای میباشد. این اسید آمینهها نقش بسیار موثری در رشد ماهیچهها و عضلات دارند. لوسین میتواند مانند یک محرک به حفظ ساختار بدن کمک کند و فرم اندام را حفظ نماید.
- رفع خستگی: آمینو اسیدهای بیسیایای میتوانند خستگی ناشی از فعالیت های ورزشی را نیز کاهش دهند. در طول تمرینات میزان تریپتوفان در بدن افزایش مییابد و منجر به افزایش هورمون سروتونین ( هورمون خستگی) در مغز میشود. اسیدآمینههای بیسیایای با این هورمون مقابله کرده و به کاهش خستگی مغز کمک میکنند.
دیگر مزایای BCAA
- بالا بردن سرعت ریکاوری بدن از مزایای این آمینواسیدها میباشد.
- پیشگیری از تحلیل عضلات
- بالا بردن میزان ذخایر انرژی در عضلات
- تقویت عضلات و بهبود عملکرد آنها
- بهبود بخشیدن به روند هضم مواد غذایی در بدن
- این آمینواسیدها منجر به پیشگیری از دفع کورتیزول در بدن میشوند.
- در صورت استفاده منظم از BCAA میتوان عملکرد هوازی و غیر هوازی بدن را بهبود بخشید.
- جذب سریع آمینواسیدهای BCAA و تجزیه آنها توسط کبد موجب عضله سازی سریعتر میشود.